Kasteel Hoensbroek verkozen tot ‘Allermooiste Kasteel van Nederland’

Foto: Kasteel Hoensbroek | ANWB

Nadat kasteel Hoensbroek begin december vorig jaar ook al als winnaar uit de bus kwam van de VriendenLoterij Museumprijs 2021, is het Hoensbroekse kasteel nu ook verkozen tot het ‘Allermooiste kasteel van Nederland’ door de ANWB in samenwerking met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Allermooiste kasteel van Nederland

Kasteel Hoensbroek mag zich het ‘Allermooiste kasteel van Nederland’ noemen.
Een vakjury koos het Limburgse kasteel uit een top 5 waar ook Kasteel Westhove (ZL); Kasteel de Haar (UT), Kasteel Huis Bergh (GD) en Kasteel Doorwerth (GD) in stonden.
Tijdens de verkiezing hebben ruim 30.000 ANWB-leden hun stem uitgebracht.
Kasteel Hoensbroek wordt maandag 6 juni op de ‘Dag van het Kasteel’ ter plaatse feestelijk gehuldigd door Marga de Jager, CEO van de ANWB.

ANWB Verkiezing: Kasteel Hoensbroek is het allermooiste kasteel van Nederland

Juryleden Robert Quarles van Ufford (voorzitter Nederlandse Kastelenstichting), Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Marieke Haafkens (ANWB Eropuit en juryvoorzitter) beoordeelden de top 5 op criteria als authenticiteit, ruimtelijke samenhang, levendigheid en recreatief karakter. Na uitvoerig beraad werd het pleit beslecht in het voordeel van: Kasteel Hoensbroek. Dit kasteel mag zich het allermooiste kasteel van Nederland noemen.

De jury over Kasteel Hoensbroek

“Een optelsom van factoren maakt dat juist kasteel Hoensbroek de winnaar is van de verkiezing”. Vooral op het onderdeel ‘authenticiteit’ scoort het kasteel hoog: “Het slot werd nooit verwoest door brand of oorlogshandelingen en daardoor is vrijwel alles authentiek. Aan de raampartijen, de steensoorten en het dak zie je uit welke tijd dat gedeelte stamt. Zo leest de buitenzijde van het kasteel als een bouwgeschiedkundig boek.”

Vooral de middeleeuwse verdedigingstoren gooit hoge ogen. “De donjon met drie meter dikke muren is nog geheel intact en je kunt alle verdiepingen van de toren bezoeken.”
De jury was daarnaast lovend over de manier waarop de geschiedenis van Kasteel Hoensbroek levend wordt gehouden voor bezoekers van alle leeftijden: er zijn bijvoorbeeld rondleidingen, een audiotour en een app. Voor kinderen zijn er speurtochten, spelletjes op zolder, verkleedkleren en diverse (vakantie) activiteiten).
Verder was de jury te spreken over de ruime openingstijden en de uitstekende toegankelijkheid voor mindervaliden.