Eurode-eremedaille voor burgemeester Jos Som van Kerkrade

Vorig jaar reikte Jos Som de Eremedaille nog uit aan Werner Janssen, dit jaar mocht hij hem zelf in ontvangst nemen.
Vorig jaar reikte Jos Som de Eremedaille nog uit aan Werner Janssen, dit jaar mocht hij hem zelf in ontvangst nemen.
Foto:

Op donderdag 6 december ontving burgemeester Jos Som de Eremedaille van het Openbaar Lichaam Eurode. De uitreiking vond plaats tijdens de vergadering van de Euroderaad in de raadzaal van de gemeente Kerkrade.
De Eurode-eremedaille wordt uitgereikt aan personen die zich op buitengewone wijze hebben ingezet voor grensoverschrijdende samenwerking in het algemeen en de positionering van Eurode in het bijzonder.

Positionering van Openbaar Lichaam Eurode en het Eurode Business Center

De heer Som krijgt de Eurode-eremedaille vanwege zijn uitzonderlijke prestaties voor de positionering van Openbaar Lichaam Eurode en het Eurode Business Center.
Hij was gedurende 18 jaar op toerbeurt voorzitter of plaatsvervangend voorzitter van Eurode. In die hoedanigheid vertaalde hij altijd het ideaal van Europese eenwording naar concrete, praktische oplossingen voor de inwoners van Herzogenrath, Kerkrade en de Euregio.
Als bestuurder zette hij zich onder andere in bij de samenwerkingsverbanden Parkstad Limburg en de Charlemagne Grenzregion voor het intensiveren van de samenwerkingsrelaties tussen diverse instanties. Het versterken van de afstemming tussen grensoverschrijdende veiligheidsdiensten, zoals justitie en politie, heeft daarbij altijd zijn bijzondere aandacht gehad.

Gastheer en inspirator

Tijdens zijn werkzaamheden voor Eurode is de heer Som tijdens tal van ontvangsten van hoogwaardigheidsbekleders, delegaties uit binnen- en buitenland en jongeren gastheer én inspirator geweest voor het versterken van grensoverschrijdende samenwerking op lokaal niveau.
Hij heeft daarbij altijd het belang van persoonlijk contact tussen burgers in de grensstreek benadrukt. En zich daarom met verve ingezet om sociale, culturele en sportieve ontmoetingen over de landsgrens heen te bevorderen.
Het persoonlijke contact stond ook centraal tijdens zijn vele gesprekken met Eurodianen. Daarbij wendde de heer Som zijn contacten altijd aan om grensoverschrijdende knelpunten op de juiste plek onder de aandacht te brengen en te verhelpen.

Samenwerking

Christoph von den Driesch, zijn collega-burgemeester in Eurode, kijkt terug op hun gezamenlijke samenwerking. “Ik kijk met heel veel plezier terug op mijn samenwerking met Jos Som, die meer dan 15 jaar heeft geduurd. Hij was altijd een actieve medestrijder en goed ingevoerde gesprekspartner. Wij waren in de afgelopen periode in Eurode-verband een heel sterk team. Ik wil Jos Som daarvoor namens het Openbaar Lichaam Eurode én namens mezelf, van harte danken!”